Westmalle Tripel, pionier in de tripel bierwereld

Westmalle Tripel, pionier in de tripel bierwereld

De iconische Westmalle abdij en haar brouwgeschiedenis

Westmalle abdij: een belangrijke speler in trappistenbier

Ontdek de grootsheid van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in het schilderachtige dorp Westmalle, gelegen in de betoverende provincie Antwerpen. Deze eerbiedwaardige abdij is diep geworteld in de cisterciënzerorde van de Strikte Observantie en herbergt een schat van brouwtradities. Met zijn oorsprong die teruggaat tot 1836, heeft de abdij zich in de loop der jaren uitgebreid en is nu trots verbonden met de trappistenbrouwerij.

Hier, te midden van deze heilige muren, wordt bier van ongeëvenaarde kwaliteit gebrouwen, zoals dat van geen ander trappistenbrouwerij. Laat je onderdompelen in de meesterlijke kunst van bierbrouwen terwijl je geniet van de prachtige omgeving van Westmalle.

abdij van westmalle

De oorsprong van Trappistenbrouwerij Chimay gaat terug tot 1850, toen ze begonnen met het brouwen van hun meesterlijke bieren. Slechts negen jaar later, in een inspirerende zet, begonnen ze ook hun bieren en kazen te verkopen. Dit inspirerende voorbeeld wekte de interesse van de brouwers van Westmalle, die in 1861 besloten om hun bier aan het publiek aan te bieden.

Maar zoals bij veel Belgische bedrijven, wierp de Eerste Wereldoorlog een schaduw over hun activiteiten. Alle productie kwam tot stilstand en het land lag in puin. Enkele jaren na de oorlog, in 1921, herrees de brouwtraditie gelukkig uit de as, en de abdij nam zelfs het besluit om haar productie te verdubbelen om de financiële uitdagingen van de kloostergemeenschap het hoofd te bieden. Dit leidde tot de bouw van een nieuwe, aanzienlijk grotere brouwerij.

Tijdens deze periode begonnen de monniken te experimenteren met nieuwe smaken en aroma's, wat resulteerde in opmerkelijke nieuwe bieren. Binnen korte tijd werden Westmalle Extra, Dubbel Bruin en Blond geïntroduceerd. In 1934 zag de iconische Westmalle Tripel het levenslicht, waarbij het eerdere Westmalle Blond werd vervangen. Deze beslissing oogstte enorm succes en Westmalle Tripel groeide uit tot een wereldwijde sensatie, met een jaarlijkse productie van zo'n 130.000 hectoliter tot op de dag van vandaag!

glazen westmalle tripel en blond in de brouwerij

Momenteel bieden we bij Westmalle twee uitmuntende bieren aan, namelijk de Dubbel Bruin en de Tripel, beiden bekend om hun hoge gisting. Om de ultieme smaakbeleving te ervaren, raden we aan om ze te serveren op keldertemperatuur, net iets warmer dan direct uit de koelkast, idealiter tussen de 8 en 14°C, geserveerd in bijpassende kelkglazen.

De Dubbel Bruin is een rijk en donker bier met een prachtige mahoniekleur en een weelderige bruine schuimkraag. Het kenmerkt zich door een subtiel aroma van mout, karamel, gist en bloemen, en verwent de smaakpapillen met noten van geroosterde en getoaste karamel en een vleugje zoethout.

westmalle tripel en blond in het cafe

De Westmalle Tripel is een weelderig en intrigerend brouwsel met een schitterende goudblonde tint en een weelderige, luchtige witte schuimkraag. Deze tripel biedt een overvloed aan aroma's, waaronder zachte mout, subtiele tonen van banaan en verfrissende citrusaccenten. De smaak is complex en uitgebalanceerd, waarbij verfrissendheid, bitterheid en zachtheid harmonieus samenkomen.

Het is echter de moeite waard te vermelden dat er ook een derde bier in het Westmalle-assortiment is, genaamd Westmalle Extra. Dit speciale brouwsel wordt slechts twee keer per jaar geproduceerd en is exclusief bestemd voor intern gebruik binnen de abdij. Het bevat iets minder alcohol en heeft een meer ingetogen karakter, wat perfect aansluit bij het eenvoudige en pure levensstijl die geworteld is in de principes van Benedictus, de grondlegger van het kloosterleven. Als je ooit de kans hebt om dit bier te proeven door toe te treden tot de abdij, laat het ons dan zeker weten en stuur ons een recensie, want we zijn buitengewoon nieuwsgierig en zouden graag een voorproefje krijgen!

Barkeeper met westmalle tripel

Gelukkig is de Tripel verkrijgbaar bij Thuisbier.nl, beschikbaar in handige flessen van 33cl. Westmalle bieren hebben een welverdiende reputatie als perfecte metgezellen voor een scala aan gerechten, waaronder gegrilde kip, tonijn en geroosterde groenten. Als je een BBQ-evenement organiseert, is de Westmalle Tripel een uitstekende keuze, omdat de rokerige smaken harmoniëren met de karameltonen in het bier.

Een ander opvallend kenmerk is dat deze bieren bijna eindeloos bewaard kunnen worden. Net als bij trappistenbier zoals Orval, kun je ze zelfs na de houdbaarheidsdatum nog jarenlang in de kelder bewaren. Sommige fervente bierliefhebbers hebben gemeld dat ze de Westmalle Tripel wel tot 20 jaar bewaren, en ze merken op dat de smaak in de loop der jaren nog verfijnder wordt, met een ronder karakter en een hoger alcoholgehalte, omdat de gisten in de fles blijven nagisten.

Kortom, Westmalle bieren zijn waardevolle juweeltjes in de wereld van ambachtelijk bier en behoren tot de best verkochte klassiekers op onze website!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen